INNOWACYJNA TECHNOLOGIA

Uprawa warzyw BioVege opiera się na całkowicie przełomowym, odpowiadającym na potrzeby XXI wieku, podejściu do zdrowej żywności, które ma szansę zrewolucjonizować uprawy warzywne na całym świecie. Zakłada ono zastosowanie w ogrodnictwie pożytecznych mikroorganizmów. Uprawę warzyw wspomaga w pełni wyposażony, profesjonalny nadzór technologiczny, który dzięki elektronicznemu systemowi audytowemu formułuje na bieżąco zalecenia odnośnie upraw, aby jakość warzyw pozostawała na najwyższym poziomie.

 100% NATURY

Opracowana do produkcji warzyw BioVege technologia ma na celu uprawę warzyw w zgodzie z naturą, o wysokiej wartości biologicznej, większej trwałości przechowalniczej i przyjaznej dla konsumentów. Dzieje się tak dzięki wykorzystaniu w ochronie i nawożeniu roślin naturalnych produktów, w tym preparatów mikrobiologicznych, zarówno do stosowania dolistnego jak i doglebowego, bez użycia chemicznych środków produkcji.

 WARTOŚĆ PROZDROWOTNA

Warzywa BioVege, dzięki zastosowaniu probiotycznych mikroorganizmów, są o wiele bardziej bogate w związki bioaktywne i mikroelementy, niż tradycyjne warzywa ekologiczne. Posiadają bardzo wysoką wartość prozdrowotną i odżywczą. Charakteryzują się zwiększoną zawartością korzystnych dla zdrowia człowieka związków - witamin, aminokwasów, enzymów, olejków, czy związków fenolowych. Ponadto, pożyteczne mikroorganizmy zawarte w glebie rozkładają pozostałości związków chemicznych, dzięki czemu rośliny pobierają ich mniej, przez co są zdrowsze.

 DŁUGA ŚWIEŻOŚĆ

Kolejnym, bardzo istotnym elementem ukazującym przewagę warzyw BioVege nad warzywami uprawianymi w sposób konwencjonalny lub tradycyjnie ekologiczny jest ich dłuższa świeżość. Zastosowane w ich uprawie mikroorganizmy sprawiły, że okres trwałości warzyw uległ znacznemu wydłużeniu. Wpływa to nie tylko na pozytywny odbiór ze strony konsumentów, ale także w znaczny sposób ogranicza straty sprzedawców i producentów.

 NAJWYŻSZA JAKOŚĆ

Oprócz zwiększonej zawartości składników odżywczych, warzywa BioVege charakteryzują się najwyższą jakością. Przeprowadzane testy grup konsumentów wykazały, że warzywa BioVege wyraźnie są oceniane wyżej niż tradycyjne warzywa ekologiczne. Podkreślano przede wszystkim ich lepszy smak i zapach oraz atrakcyjny wygląd.


BIOVEGE - PRZEWAGA NASZYCH WARZYW

Warzywa Konwencjonalne

  • Nawożenie mineralne z użyciem chlorków i soli obniżające przyswajalność pierwiastków przez rośliny
  • Nadmierne nawożenie azotem powodujące efekt „napompowanej rośliny”
  • Używanie pestycydów systemicznych i herbicydów do zwalczania chwastów
  • Wprowadzanie odmian GMO odpornych na np. Glifosat

Warzywa Organiczne

  • Brak dostosowania dawek poszczególnych składników zastosowanych nawozów organicznych
  • Mechaniczne lub ręczne plewienie chwastów
  • Małe wydajności plonu

Warzywa BioVege

  • Zbilansowane dla każdej rośliny indywidualnie nawożenie oparte na analizach glebowych z wykorzystaniem nawozów organicznych
  • Wykorzystywanie mikroorganizmów lub ich metabolitów oraz olejków eterycznych i wyciągów roślinnych do walki ze szkodnikami
  • Mechaniczne, termiczne i ręczne plewienie upraw
  • Wykorzystanie Bio preparatów i Bio stymulatorów
  • Optymalne plonowanie poprzez precyzyjne metody agrotechniczne